Museum Veere brengt stadshistorie tot leven

Museum Veere is gevestigd in de Schotse Huizen en het prachtige oude Stadhuis van Veere. Deze markante gebouwen in het historische centrum van het pittoreske stadje zijn op zich al een bezoek waard, maar ook de collectie, die de roemrijke geschiedenis van deze voormalige havenstad tot leven brengt, is bijzonder.

Lang had Veere het exclusieve recht om in de Lage Landen Schotse producten te verhandelen. Schotse wol was één van de belangrijkste producten, naast schaapsvellen, gezouten koehuiden, zalm en vlees. Het leidde tot drukte in de stad. In de zestiende eeuw deden soms wel vijftig tot zestig schepen per dag de stad aan en in de hoogtij dagen woonden er meer dan driehonderd Schotten.

Schotse Huizen

Op de zolder van de Schotse Huizen is een expositie over deze Veers-Schotse relatie te zien. Een verdieping lager is tot en met eind maart de tentoonstelling 3 generaties fotografen te zien. De beroemde fotografe Ilse Bing kwam in de jaren ’30 van de vorige eeuw met haar Leica naar Veere. Ze legde het leven in de haven en op de Kaaien op een voor haar kenmerkende wijze vast. De foto’s zijn nu voor het eerst voor een groot publiek te zien. Leonard den Beer Poortugael fotografeerde vanaf de jaren 50 het leven en werk in Veere. Ilona Kamps deed dat in de 21e eeuw. Hun foto’s completeren de tentoonstelling. Een kleine eeuw Veere in beeld.

Beneden in de beeldenzaal bevinden zich de zeven zeer zeldzame zestiende-eeuwse stadhuisbeelden, die in 1517-1518 zijn gemaakt door de Mechelse beeldhouwer Michiel Ywijnsz. Het zijn de ‘Heren en Vrouwen van Veere’, van de huizen Van Borsele en Van Bourgondië. Vier eeuwen lang sierden zij de gevel van het stadhuis in Veere. Voor verder verval behoed, zijn ze geconserveerd en nu binnen in het museum te zien.

Stadhuis

De stadhuisbeelden vormen de link met het oude Stadhuis aan de markt. Het gebouw, de markante toren en het carillon zijn het afgelopen jaar volledig gerestaureerd. Een fototentoonstelling brengt dit proces minutieus in beeld. De voormalige raadzaal is een populaire trouwlocatie waar jaarlijks vele koppels elkaar het jaarwoord geven. Hier staat ook de beroemde vergulde beker van Maximiliaan te pronken. In de Vierschaar op de begane grond werd vroeger recht gesproken. Hier kunt u plaats nemen op de bank van de verdachte of de stoel van de rechter.

Praktisch

Museum Veere is het hele jaar door geopend: van 1 april tot 1 november dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur, van 1 november tot 1 april  van dinsdag tot en met zondag van 13:00 en 17:00 uur. Op Eerste Kerstdag en Nieuwsjaarsdag is het museum gesloten. Een toegangskaartje kost 5,00, Museumkaarthouders en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Met een combiticket van 7 euro (alleen in de zomer) kunt u het museum en de Grote Kerk van Veere bezoeken inclusief torenbeklimming met spectaculair uitzicht over de omgeving. Museum Veere verzorgt regelmatig activiteiten. Lees meer op www.museumveere.nl.