Grote Kerk Veere

grote kerk veere - foto: grotekerkveere.nl

Aan de rand van het pittoreske centrum van de stad Veere staat een kolossaal en uniek gebouw; de Grote Kerk. De omvangrijke Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Veere werd vermoedelijk gebouwd tussen ca. 1350 en 1570. De roerige geschiedenis die het gebouw heeft gekend is uniek, de kerk werd getransformeerd van parochiekerk tot kerkgebouw voor onder meer de Protestantse, Waalse, Lutherse en respectievelijk Schotse eredienst. Het dak brandde af en het koor werd deels afgebroken. Het middenschip werd door Napoleon opgesplitst in vier verdiepingen en werd ingericht als hospitaal. Later diende de kerk onder meer als bedelaarsgesticht, opslagplaats, stal en voetbalveld. De kerk werd eind negentiende eeuw gered door Victor de Stuers, die het gebouw tot Rijksmonument benoemde en is nu eigendom van de Stichting Monumenten Bezit, dat onderdeel uitmaakt van de Nationale Monumenten Organisatie.

De turbulente geschiedenis, met de vele functies die de kerk heeft gehad, geeft een goed beeld van 500 jaar stadsgeschiedenis van Veere. Een ander uniek gegeven is de verbondenheid van Veere met het huis van Oranje. Alle nazaten van Willem van Oranje zijn tot op de dag van vandaag markies van Veere, zo ook Koning Willem Alexander. Deze titel heeft zijn oorsprong in de 16e eeuw toen Willem van Oranje delen van het markizaat van Veere verwierf. Willem van Oranje bezocht meerdere malen Veere en kreeg zelfs een diner aangeboden door het stadsbestuur -negen dagen na zijn huwelijk met Charlotte de Bourbon- in de Campveerse Toren. De aan het Oranjehuis verbonden symbolen als het volkslied en de nationale vlag blijken een bijzondere Veerse klank en kleur te hebben. Daarnaast was Veere vanaf het eerste uur betrokken bij de Opstand tegen Spanje.

De Grote Kerk werd sinds de jaren negentig nu en dan benut voor uiteenlopende evenementen en concerten. Echter werden de activiteiten in de kerk op de begane grond niet vanuit een organisatie geprogrammeerd, maar werd de kerk verhuurd aan diverse organisaties die op zoek waren naar omvangrijke ruimte voor hun eigen evenement. Behalve tijdens concerten en enkele losse evenementen is de Grote Kerk voor het grote publiek verborgen. Alleen het exterieur is voor bezoekers altijd te bezichtigen. De Grote Kerk Veere krijgt een nieuwe bestemming vanaf 2019 en wordt het nieuwe cultuurpodium en festivalhuis voor Zeeland. De opening van de Grote Kerk Veere betekent ook een hele nieuwe programmering. Uitgangspunt is dat de Grote Kerk als ontmoetingsplek fungeert voor beeldende kunst, dans, theater, film, erfgoed, fotografie en muziek. Het verhaal van de roerige historie van de Grote Kerk en haar betekenis voor Zeeland speelt hier ook een belangrijke rol. De Grote Kerk wordt een plek die bruist en waar hoogwaardige programmering centraal staat. Er wordt multidisciplinair geprogrammeerd, programma wordt gekoppeld aan de verhalen van de plek en er wordt inhoudelijk samengewerkt met landelijke en lokale partners.

Tekst: www.grotekerkveere.nl

 

Open voor publiek

De Grote Kerk is vanaf 8 juni open voor publiek, op zaterdag en zondag van 10.00-16.00 uur.  Vanaf halverwege juli ook op dinsdag. Kom het allereerste Rijksmonument van Nederland bekijken – een lege kerk vol met verhalen. Toren beklimmen tegen betaling, bij mooi weer kun je uitkijken tot Rotterdam en Oostende.

Gegevens
 • Categorie
 • Adres
  Oudestraat 26, 4351 AV Veere
 • E-mail
  info@grotekerkveere.nl
Openingstijden
 • Maandag t/m Vrijdag
  vanaf half juli dinsdag 10:00-16:00 uur
 • Zaterdag
  10:00 - 16:00 uur
 • Zondag
  10:00 - 16:00 uur