AFGELAST – Van Loon Hardzeildag 2020

Bollende zeilen, zwaarden die door het water snijden, sprankelend witte boeggolven en schuimend kielzog. Schepen die “er lekker inhangen”. Kan het nog Zeeuwser? Elk jaar op de derde zaterdag in juli vindt dit prachtige evenement, de Hendrik Willem van Loon Hardzeildag, plaats.

Een hardzeilwedstrijd tussen verschillende categorieën historische platbodems op het Veerse meer. De aanblik van al die witte en bruine zeilen doet het rijke, maritieme verleden van Zeeland voor één dag herleven! Vooral bij veel wind levert dat hele spectaculaire plaatjes op. Je zou het het Zeeuwse Skutsjesilen kunnen noemen.

Ook aan de wal is van alles te beleven! Er staan shantykoren te galmen, er worden garnalen gepeld, netten geboet, scheepsartikelen verkocht, vis gebakken enz. Er kunnen rondvaarten geboekt worden, er varen modelbootjes, je ziet boekenstalletjes en soms is er huisgebrouwen bier.

Wilt u dit unieke schouwspel ook meemaken? Kom dan kijken en genieten in Veere! Ieder jaar op de derde zaterdag in juli.

Achtergrond Hendrik Willem van Loon Hardzeildag

De in Amerika wonende Hendrik Willem van Loon, vertoefde ook graag in het stadje Veere. Samen met zijn vriend ingenieur Frits Philips besloten ze een zeilwedstrijd te organiseren voor de Arnemuider vissers met hun houten hoogaarzen. Het was crisis dus de heren wilden wat leven in den garnalenketel brengen. Op 4 augustus 1928 vond deze wedstrijd plaats. Het werd een groot, maar éénmalig succes! De winnaar kreeg 40 zilveren rijksdaalders en elke schipper een fles jenever.

Evenementdetails
  • Start datum
    18 juli 2020 10:00
  • Eind datum
    19 juli 2020 17:00
  • Categorie