Expo Walviskaak aan de muur

© Dirk Jan Gjeltema - PZC

De walviskaak hangt sinds 19 december 2019 weer op zijn plek. Hij is geconserveerd met kunsthars en kan er weer even tegen. Vanaf volgende week is hij te bewonderen voor wie langs de haveningang wandelt. Een goede reden voor Museum Veere om een expositie in te richten over wat die kaak voor Veere heeft betekend.  De walviskaak staat symbool voor de Noordse Walvisvaart waaraan Veere aan het begin van de zeventiende eeuw heeft meegedaan. Maar niet alleen dat. Het gebruik om kaken aan de muur van een openbaar gebouw te hangen tijdens de zeventiende en achttiende eeuw duurt in Veere voort. Vroeger hingen er op vele stadhuizen kaken, tegenwoordig kennen we alleen die in Veere nog. Een goede reden om er bij stil te staan.

Vanaf 21 december 2019 is ook de wisseltentoonstelling ‘Walviskaak aan de muur’ te zien in het Stadhuis en is heel 2020 te zien. Met deze tentoonstelling wordt aandacht gegeven aan de Walvisvaart en Noordse Compagnie. En daarmee ook het maritiem verleden van Walcheren en Veere.

In de winter is het museum in de weekenden en schoolvakanties geopend van 13.00 tot 17.00 uur (zie website voor actuele openingstijden/uitzonderingen).

Meer lezen over de expo

Beeld: Dirk Jan Gjeltema (PZC)

Evenementdetails