Zaterdag 30 juli om 19.00 uur bespeelt Bernard Winsemius, emeritus-stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam, de stadhuisbeiaard van Veere. Tijdens dit derde zomeravondconcert klinken de klokken weer door de hele stad. Het publiek kan deze avond genieten van klassieke stukken van onder andere Johan Sebastian Bach, Mozart en Purcell. In de speciale luistertuin aan de Markt 7 krijgt het publiek een toelichting op het programma en kan vervolgens de verrichtingen van de beiaardier niet alleen horen maar ook zien. De tuin is om 18.30 uur open, de toegang is gratis. Het complete programma is te vinden in de vitrine van het stadhuis en op de website van Museum Veere: www.museumveere.nl.

Het motto voor dit concert zou kunnen zijn: “Leve de klassieken!” Winsemius speelt in Veere bewerkingen van muziek van onder andere Purcell, Bach, Mozart en Schumann, componisten die vele mensen kennen. Het zijn ware kampioenen van de klassieke muziek. Muziek voor beiaard schreven ze nooit, ze kenden dat instrument vaak niet eens. Oorspronkelijke muziek voor beiaard is niet of nauwelijks overgeleverd uit de periode vóór 1900. De beiaardier improviseerde tijdens zijn bespelingen of speelde muziek die oorspronkelijk voor andere instrumenten geschreven was. De typische klank van het klokkenspel geeft de bewerkingen van bestaande muziek een heel nieuw en eigen karakter.

Videoverbinding
Het werk van de beiaardier speelt zich hoog in de toren van het stadhuis in Veere af. Normaal gesproken is dat onzichtbaar voor de luisteraars. Speciaal voor de zomerconcerten kunnen bezoekers in de luistertuin het spel van de beiaardier live volgen op een beeldscherm.

Bernard Winsemius
Bernard Winsemius studeerde orgel aan het Amsterdams Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Zijn studies werden bekroond met de Prix d’Excellence voor orgel (1970) en beiaard (1971). De Vereniging Vrienden van het Concertgebouworkest verleende hem in 1971 de Zilveren Vriendenkrans. Bernard Winsemius was jarenlang als docent orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en als docent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool. Hij verzorgde tal van gastlessen, onder andere in Praag, Londen, Toulouse, Oslo en Rome en doceerde geregeld aan de Internationale Zomeracademie voor Organisten in Haarlem. Hij is emeritus-stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam en sinds 2012 actief als freelance beiaardier. In 1981 werd hij samen met Gustav Leonhardt benoemd tot organist van de monumentale historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, een functie die hij nog steeds vervult.