unnamedDe pittoreske steegjes zijn bezaaid met stokrozen en over oude stadsmuren slingert uitbundig bloeiende blauwe regen. Achter de monumentale gevels gaan bijzondere tuinen schuil. Tijdens het Open Tuinen Weekend, traditioneel in het tweede weekend van juni, stellen diverse particuliere eigenaren deze ‘Zeeuwse hofjes’ open voor publiek. Van ommuurde binnenplaats tot landelijk vergezicht: iedere tuin heeft zijn eigen unieke karakter. De opbrengst van de entreegelden komt geheel ten goede aan de restauratie en het onderhoud van de Kleine Kerk in Veere. De kerk is tijdens het tuinenweekend gratis geopend, zodat bezoekers de prachtige, soms nog 17e-eeuwse inrichting kunnen bewonderen.

Verrassende tuinen

De deelnemende tuinen wisselen jaarlijks. Ook bezoekers die eerder een Veers Open Tuinen weekend hebben bezocht, kunnen nieuwe inspiratie opdoen. In sommige tuinen is iets extra’s te doen, zoals verkoop van kunst, brocante of lekkere versnaperingen. De totale route is per ets of te voet af te leggen. De stadskern en het buiten gebied zijn ook per auto bereikbaar.Wandelliefhebbers hebben de mogelijkheid aan te sluiten op de rondgang over de historische stadswallen en/of de wandelroute door het natuurrijke Veerse krekengebied.

Entrée per tuin Є 2
Passe-partout Є 10,-

Zowel een losse entreekaart als een passe-partout koopt u in één van de deelnemende tuinen of Kleine Kerk vanVeere.

Officieel startpunt:

Kleine Kerk – Kapellestraat 27 – 4351 AL Veere.

Luistertuinen

De opbrengst van het open tuinenweekend gaat dit jaar naar het onderhoud van het orgel in de Kleine Kerk. Daarom vormt muziek de rode draad in het programma. Op zaterdag bespeelt stadsbeiaardier David van der Vlies het carillon van het Stadhuis. Dit concert is te volgen in een speciale luistertuin. Op verschillende lokaties klinkt een vrolijke noot o.a met klezmerband ‘Klezbez’. Op zondag kunt u luisteren naar orgelconcerten in de kerk.Alle concerten zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

Tuinenroute

* CENTRAAL INFORMATIEPUNT: Kleine Kerk Veere (ingang Kapellestraat 27)
De Protestantse Gemeente Veere nodigt u van harte uit een kijkje te nemen in de kerk om de authentieke, soms nog 17e-eeuwse inrichting te bewonderen. Via een presentatiescherm krijgt u informatie over de geschiedenis van dit monument. Toegang gratis.
Extra: koffie, thee en limonade met zelfgebakken taart; toiletfaciliteit; orgelbespelingen op diverse tijdstippen

1. Markt 38 (ingang achterzijde via Rijkendijk 38)
Gezelligheid troef in deze goed verborgen achtertuin. Rondom de kleine vijver is in de loop der jaren een diversiteit aan beplanting ontstaan, voornamelijk met planten die eerst binnenshuis hun dienst hebben bewezen. Blikvanger is de prachtige Japanse kornoelje ‘Milky Way’. De mooi onderhouden voortuin met klassieke buxushaagjes vormt een rustpunt aan de drukke Markt.
Extra: koffie, thee

2. Markt 7 en 9 (ingang via Stadhuisstraat)
Achter een hoge muur schuilen twee in elkaar overlopende tuinen met verschillende tuinkamers. Deze bijzondere, knusse locatie ademt de eeuwenoude historie van Veere, met prachtig uitzicht op de toren van het Stadhuis. Op zaterdag zijn in deze ‘luistertuin’ diverse zitjes ingericht om te kunnen genieten van het carillonspel van stadsbeiaardier David van der Vlies.
Extra: koffie, thee en limonade

3. Kaai 47 (ingang via Stadhuisstraat)
Een mooi voorbeeld van een authentieke stadstuin: lang, smal en ommuurd. Zeer origineel en sfeervol ingericht met een afwisseling van bloemen, (groenblijvende) struiken en Franse ornamenten.

4. Wijngaardstraat 3
Deze gezellige bloementuin met prachtig uitzicht op de Grote Kerk en het Stadhuis is een plaatje om te zien! De toegangspoort is één van de meest gefotografeerde doorkijkjes in Veere. Een unieke kans om de tuin nu van dichtbij te mogen bekijken. Op zaterdag is de tuin ingericht als ‘luistertuin’ met kamermuziek door dwarsfluit- en strijkersensemble.
Extra: beelden van Jozien Vercouteren en keramiek van Femke van den Berg

5. Baljuwstraat 2 (ingang aan de zijkant)
Achter de dichte haag van klimop en rozen gaat een kleine verrassing schuil. Komend door de poort, zult u een ‘oh’ niet kunnen onderdrukken. De eigenaren tuinieren uit de losse pols: ook wat aan komt waaien krijgt een kans. Dit levert een prachtig gemengde beplanting op.

6. Kaai 103-105 (ingang via Kwartierstraat)
Een zeer sfeervolle buitenkamer in typisch Engelse stijl met veel rozen, vaste planten en brocante. Het verhoogde terras vol kuipplanten biedt een prachtig uitzicht op de karakteristieke daken van Veere. Deze tuin is opgenomen in de gids van de Nederlandse Tuinenstichting.

7. Warwijcksestraat 17 (ingang via Mijnsherenstraat)
Op het eerste gezicht een ‘gewone’ stadstuin, maar met bijzondere details zoals een originele aardkelder en diverse ornamenten die passen bij het historische karakter van de omgeving. De eigenaar heeft recent het tuinplan aangepast: onderhoudsvriendelijk met een heldere structuur die de tuin tot een eenheid maakt.
Extra: verkoop van handgemaakte vogelhuisjes en Zeeuws vruchtensap

8. Zwanenlaan 19
Dit plekje is de wandeling naar het bosrijke buitengebied meer dan waard. Het weidse uitzicht over de Veerse kreek sluit mooi aan bij het spannende karakter van deze natuurlijk ogende tuin. Een waar paradijs voor konijnen, vogels en vele andere dieren. Voor mens en dier is hier altijd wat te genieten.
Extra: verkoop van seizoensfruit

9. Ravelijn 2
Grote tuin met rondom het huis gras afgewisseld met kleurrijke, bonte borders die door de vruchtbare Zeeuwse kleigrond weldadig groeien. De gastvrouw heeft oog voor detail met gezellige zithoekjes en smaakvolle bloemarrangementen. Op zaterdagmiddag klinken hier de vrolijke noten van klezmerband ‘Klezbez’.
Extra: verkoop Engels porselein en kristal; toiletfaciliteit
WANDELTIP: loop verder via de wallenroute met trekschuit over het water

10. Zanddijkseweg 6 (ingang linkerzijde huis) ALLEEN OP ZATERDAG GEOPEND
Een sfeervol plekje tussen oude en nieuwe bebouwing, met uitzicht op een schapenweide. De tuin is door de eigenaar geheel naar eigen inzicht aangelegd met een grote diversiteit aan beplanting en diverse gezellige zitjes. De oude, originele wagenschuur is deels in gebruik als atelier, waarin u ook een kijkje kunt nemen.
Extra: koffie en thee met iets lekkers; toiletfacilteit

11. Van Bourgondiëlaan 13 (ingang via parkeerterrein aan achterzijde)
Een liefhebberstuin! De eigenaar heeft met veel smaak en creativiteit ieder hoekje van de relatief beperkte ruimte benut. Er is zelfs nog plek voor (slimme) houtopslag en een vijver.
Van zelfgekweekte planten tot tuinornamenten: hier doet u beslist nieuwe ideeën op.
Extra: verkoop zelfgekweekte (buxus)stekjes

12. Sandenburghlaan 26
Dit is in de afgelopen jaren vooral een gezinstuin geweest, met een grote trampoline als centrum van de tuin. Recent is een begin gemaakt met een geleidelijke vernieuwing van het ontwerp: andere bestrating en jonge aanplant in de border. Alle kinderen die meedoen aan de tuinenroute kunnen echter gerust zijn: de trampoline staat er nog en er zijn nog meer spelletjes om te doen!

Wandelroute
Tijdens uw tocht langs de deelnemende tuinen bestaat de mogelijkheid aan te sluiten op de wandelroute over de Veerse stadswallen (met informatie over de roemrijke historie van Veere). Voor natuurliefhebbers is er de route door het Veerse bos en krekengebied (lengte: 5 km).

Parkeren
De tuinenroute is te voet of per fiets af te leggen. U kunt ook met de auto naar het buitengebied (Zanddijk en Buiten De Veste). Hier is voldoende parkeergelegenheid.

Muzikale bijdragen
De opbrengst van het open tuinenweekend gaat dit jaar naar het onderhoud van het orgel in de Kleine Kerk. In de kerk kunt u op beide dagen op diverse tijdstippen genieten van orgelbespelingen. Omdat muziek een rode draad in het programma vormt, vinden er op zaterdag ook concerten plaats in diverse tuinen:

Luistertuinen zaterdag 11 juni

Markt 7 (ingang via Stadhuisstraat)
Carillonbespeling door stadsbeiaardier David van der Vlies
11.00-11.20 bloemenmelodieën
11.30-11.50 bewerkingen van orgelmuziek
12.40-13.00 gouden oude
13.00-13.30 Die Zauberflöte: duo concert met klassiek ensemble in Wijngaardstraat

Wijngaardstraat 3
Kamermuziek door dwarsfluit- en strijkersensemble
13.00-13.30 Die Zauberflöte: duo concert met stadsbeiaardier
13.30-15.00 werken van Mozart, Haydn en Stamitz

Ravelijn 2
Klezmerband Klezbez (traditionele Jiddische klezmermuziek met uitstapjes naar andere stijlen)
15.00-17.00

Luistertuinen zondag 12 juni

Wijngaardstraat 3
15.00-16.00 kamermuziek voor viool en piano
Alle concerten zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

 

Poster-open-tuinen-Veere-2016