Het Veerse Open Tuinen Weekend in juni is inmiddels een begrip. Voor de achtste keer staan tien tuinen in de kern van Veere en in het omliggende buitengebied voor u open. Iedere tuin heeft zijn eigen unieke karakter. De eigenaars vertellen u er graag meer over.

De opbrengst van de entreegelden en verkoop van zelfgemaakte lekkernijen komt geheel ten goede aan het restauratiefonds van de Kleine Kerk in Veere. Dit fraaie monument vormt een belangrijk onderdeel van het Veerse erfgoed. Met de opbrengst van eerdere Open Tuinen Weekenden zijn onder meer reparaties aan dak, authentieke vloer en bestrijding van boktor bekostigd. Dit jaar wordt de verlichting vernieuwd. De kerk is tijdens het tuinenweekend geopend, zodat publiek de prachtige, soms nog 17e eeuwse inrichting kan bewonderen.

Algemene informatie

Entree per tuin: €2,- per persoon
Passe-partout: €10,- per persoon

Een passe-partout is strikt persoonlijk en geeft toegang tot alle tuinen gedurende het gehele weekend. Zowel een losse entreekaart als een passe-partout koopt u in één van de deelnemende tuinen. Passe-partouts zijn ook verkrijgbaar in de Kleine Kerk, die als centraal informatiepunt dient. Honden worden nergens toegelaten.

Download de folder van Open Tuinen Veere 2015

Parkeren

De tuinenroute is gemakkelijk per fiets of te voet af te leggen. Komt u met de auto, volg dan de parkeerinformatieborden. In de kern van Veere kunt u alleen betaald parkeren, sommige plekken zijn voor vergunninghouders. Gratis parkeren is mogelijk aan de stadsrand.

Wandelroute

Tijdens uw tocht langs de deelnemende tuinen bestaat de mogelijkheid aan te sluiten op de wandelroute over de Veerse stadswallen. U loopt daarbij langs diverse ‘verhalenbankjes’ en informatiepunten waar u meer te weten komt over de roemrijke historie van Veere. Onderweg geniet u zowel van het monumentale gedeelte van het stadje als van landelijke vergezichten. Voor kinderen zijn er trekboten om de kreken over te steken. De route langs de tuinen duurt ongeveer 45 minuten, exclusief de tuinbezoeken. U loopt door steegjes en langs weggetjes bezaaid met stokrozen, die in deze tijd van het jaar het straatbeeld van Veere bepalen. De wandeling over de Veerse stadswallen duurt een uur, maar u kunt ook gedeeltes hiervan lopen. Wij adviseren om goede wandelschoenen te dragen. Voor de echte natuurliefhebbers is de nieuw aangelegde route door het Veerse bos en langs vogelrijke kreken een must. Lengte: 5 km.

2015-Open-tuin-Flyer-definitief

TUINENROUTE

* CENTRAAL INFORMATIEPUNT: Kleine Kerk Veere (ingang Kapellestraat 27)

De Protestantse Gemeente Veere nodigt u van harte uit een kijkje te nemen in de kerk om de authentieke, soms nog 17e-eeuwse inrichting te bewonderen. Tijdens het tuinenweekend is er een schilderijententoonstelling van Ida Priester met voorstellingen uit de natuur. Toegang gratis.

Extra: koffie, thee en limonade met zelfgebakken taart; toiletfaciliteit

1. Wijngaardstraat 23

In de schaduw van de Grote Kerk ligt dit idyllisch plekje op historische grond. Met de komst van Napoleon in 1812 is de tuin d.m.v. een muur afgescheiden van het kerkelijk terrein. Nu is deze muur begroeid met rozen, die de tuin samen met een aantal zeer oude fruitbomen karakter geven. De borders worden momenteel vernieuwd tot een mix van Engelse cottage stijl en lokale Zeeuwse beplanting. Bijzonder: in de tuin zijn de eeuwenoude fundamenten aangetroffen van het zogenaamde ‘ huis van de Schotse natie’.

2. Kapellestraat 21 (ingang Wijngaardstraat ter hoogte van nr 21)

Een gezellige gezinstuin die meegroeit met de leeftijd van de kinderen. De eigenaresse laat zich regelmatig inspireren door nieuwe materialen en onverwachte vondsten. De lange tuin met fruitbomen en Engelse rozen tegen de muur, biedt uitzicht op de imposante Grote Kerk van Veere.
Extra: proeverij en verkoop van eigen walnotenoogst

3. Stadhuisstraat 1

In dit typisch Veerse steegje liggen diverse bijzondere stadstuinen verborgen achter begroeide muren. Zo ook de tuin bij nummer 1, waar drie terrassen worden omringd door gemengde borders met een verscheidenheid aan vaste planten. Aan het zicht onttrokken door leibomen en een Japanse kers, ligt een tweede, intieme tuin die door de eigenaar zelf is ontworpen en beplant.
TIP: hebt u tijd, loop dan even door naar het historische Stadhuis van Veere dat na een anderhalf jaar durende restauratie onlangs is heropend voor publiek, als onderdeel van Museum Veere.

4. Kaai 79 (ingang via voordeur door zelf de klink te openen of via Simon Oomstraat ter hoogte van nr 3)

Een kleine, romantische stadstuin met verschillende soorten varens en veel klimplanten waaronder rozen, akebia quinata en clematis. Bijzonder is de Ginkgo Biloba, een boom die oorspronkelijk uit China afkomstig is maar tegenwoordig niet meer in het wild voorkomt. Ook de vijgenboom doet het goed in deze beschutte omgeving.
Extra: vanaf de eerste etage van het huis mag u genieten van het unieke uitzicht over het Veerse meer

5. Simon Oomstraat 3

Midden in het centrum van Veere ligt deze grote ommuurde tuin met nostalgische oude fruitrassen zoals kweepeer, moerbei, notarisappel, vijg en mispel. Voor de kinderen is het hier goed toeven met schommel, trampoline en ruimschoots voetbalgelegenheid. Zij hebben ieder een eigen boom met naambordje.
Extra: schilderijen en etsen van Jan v.d. Broeke (tevens aan het werk te zien), koffie en thee, toiletfaciliteit

6. Kaai 103-105 (ingang via Kwartierstraat)

Twee tuinen ontworpen door dezelfde tuinarchitect (en tevens eigenaresse van nr 103), maar ieder met een heel eigen karakter. Nummer 103 is in typisch Engelse stijl: een sfeervolle buitenkamer met veel rozen, vaste planten en brocante. Het verhoogde terras vol kuipplanten biedt een prachtig uitzicht op de karakteristieke daken van Veere. Deze tuin is opgenomen in de gids van de Nederlandse Tuinenstichting. De buurtuin op nummmer 105 heeft een wat intiemer karakter met voornamelijk struiken en vaste planten.

7. Warwijcksestraat 6 (ingang achterom via voetgangerspad boven langs parkeerterrein)

Hier doet u inspiratie op voor een tuin met niveauverschillen. Achter de groene omheining treft u een zeer gezellige binnentuin, voorzien van twee terrassen omgeven door strakgeschoren buxushaagjes en – bollen. Er is zelfs nog plek voor een vijver en rondscharrelende kippen.
Extra: verkoop van plantenzaadjes

8. ’t Singeltje 1 (Het Schuttershof)

Een historisch plekje bovenop een bastion van de Vesting van Veere. Vroeger kwam hier de schutterij bijeen om te oefenen. De oude schietbaan is nog steeds herkenbaar in het landschap. De huidige bewoners hebben de beplanting recent flink uitgedund, waardoor prachtige zichtlijnen op de omringende landelijke omgeving zijn gecreëerd. De 36 vruchtbomen versterken het agrarisch karakter van de tuin.
Extra: verkoop van originele, handgemaakte vogelhuisjes in de half open schuur

9. Veerseweg 40

Achter de 17e-eeuwse gevel schuilt een vijftig meter diepe tuin met diverse doorkijkjes, zitjes en een prieel. Het informele karakter wordt afgewisseld met perken van buxus, haagbeuk en taxus. Deze groene hagen versterken de prachtige kleurencombinatie van rozen en hortensia’s, die als een rode draad door de tuin heenloopt. In het achterste gedeelte staan fruitbomen.
Extra: frisdrank, verkoop keramiek, op zondag concert door saxofoonkwartet Ms. Reed (diverse tijdstippen)
WANDELTIP: bereik deze tuin via de wallenroute met trekschuit over het water

10. Veerseweg 64

Deze landelijke tuin aan de ingang van Veere mag u beslist niet missen. Achter de rustieke voorgevel schuilt een zee aan bloemen in cottage stijl. Maar naast de bloemenpracht en gazons zijn het met name de verschillende kleuren groen die hier de sfeer bepalen. Vanaf het terras is het genieten van de landelijke rust en de aangrenzende vijverpartij met prachtig zicht over de omgeving die in een bosrand lijkt op te gaan. Geen wonder dat deze tuin door alle soorten tuinvogels en fazanten druk wordt bezocht.