In het Veers historisch museum De Schotse Huizen is deze winter de tentoonstelling OP REIS te bezichtigen. Een schat aan beeldmateriaal toont de bezoeker hoe Zeeuwen zich verplaatsten aan het begin van de vorige eeuw. Te voet, per schuit of zelfs per hondenkar: op reis gaan was in die tijd een hele onderneming. Iedereen die daar meer over wil weten, kan een serie lezingen bijwonen in het museum. De eerste start op zaterdag 29 november van 15.00 – 16.00 uur en gaat over veerdiensten, een belangrijke manier van vervoer in de tijd dat de Zeeuwse eilanden nog niet door dammen en dijken met elkaar waren verbonden.

Veere: oudste veerdienst van Zeeland

Lange tijd verliep ‘eilandhoppen’ via een netwerk van veerponten. Peter Blom, stadsarchivaris van Veere, vertelt op 29 november over de tientallen veerdiensten die Zeeland heeft gekend. Al in 1290 werd een veerdienst naar Campen onderhouden vanuit de haven van Veere. Niet voor niets vormt dit gegeven het vertrekpunt voor een historische, virtuele tocht over de Zeeuwse wateren. Ook de bootdiensten naar Holland en Brabant, waarmee tot in de twintigste eeuw langere afstanden konden worden afgelegd, komen daarbij aan bod.

Kosten en aanmelden

De serie lezingen vindt plaats op 29 november, 13 december, 24 januari en 28 februari van 15.00 – 16.00 uur in het museum. Entree per lezing: € 5,- incl. een kopje koffie of thee en voorafgaande bezichtiging van de tentoonstelling. Museumkaarthouders en Vrienden van Museum De Schotse Huizen betalen € 2,50. Koopt u een passe-partout, dan ontvangt u korting. Toekomstige lezingen gaan over de voorgeschiedenis van de Westerscheldetunnel, reizen over zandweggetjes en smalle paadjes en over vervoer per schuit met de ‘schuteboer’. Meer informatie op www.schotsehuizen.nl , reserveren via [email protected] .