In het Veers museum De Schotse Huizen is deze winter de tentoonstelling OP REIS te bezichtigen. Een schat aan beeldmateriaal toont de bezoeker hoe Zeeuwen zich verplaatsten aan het begin van de vorige eeuw. Te voet, per schuit of zelfs per hondenkar: op reis gaan was in die tijd een hele onderneming. Iedereen die daar meer over wil weten, kan een serie lezingen bijwonen in het museum. De eerstvolgende is op zaterdag 24 januari van 15.00 – 16.00 uur en gaat over reizen over onverharde weggetjes en zandpaden.

‘Klinkende wegen’

Tot ver in de twintigste eeuw vormden onverharde wegen en zandpaden de belangrijkste verbinding tussen de dorpen en kernen op het Zeeuwse platteland. Hannie Kool-Blokland schreef hierover de studie ‘Klinkende wegen’, verschenen in 1998 voor het Wegschap Walcheren 1954-1995 (voorloper van het Waterschap). Op 24 januari vertelt zij in de Schotse Huizen, aan de hand van nostalgisch beeldmateriaal, hoe reizigers deze wijze van transport moeten hebben ervaren. Hannie Kool-Blokland is historica en directeur van het Zeeuws Archief.

Kosten en aanmelden

Entree per lezing: € 5,- incl. een kopje koffie of thee en voorafgaande bezichtiging van de tentoonstelling. Museumkaarthouders en Vrienden van Museum De Schotse Huizen betalen € 2,50. Op 28 februari vindt de laatste lezing in deze serie plaats, over vervoer per schuit met de ‘schuteboer’. Meer informatie op www.schotsehuizen.nl , reserveren via [email protected] .