Op zaterdag 28 maart om 11.30 uur opent burgemeester van Veere Rob van der Zwaag het nieuwe ‘Museum Veere’ voor het publiek. Het museum bundelt de krachten van twee historische gebouwen: het prachtig gerestaureerde Stadhuis van Veere en De Schotse Huizen. Publiekstrekkers die vanaf deze dag met één kaartje zijn te bezoeken. Vanaf Pasen krijgen bezoekers met dit kaartje tevens toegang tot de historische Grote Kerk van de stad.

De officiële opening wordt opgeluisterd met een openluchtconcert door Veere’s Genoegen, met als letterlijk hoogtepunt een wel zeer verrassende samenklank met het carillon. Vanaf 12.00 uur is het museum geopend voor publiek. Bezoekers kunnen het hele weekeinde voor het speciale tarief van 2,50 euro naar binnen.

‘Het verhaal van Veere’ komt op beide locaties in een nieuw jasje tot leven. In de Schotse Huizen draait de premièrefilm ‘Veeristen en Veerse joffers’ van Joop Span, een documentaire die Veerse schilders vanuit een bijzonder perspectief in beeld brengt, namelijk via inwoners van Veere die hen nog persoonlijk hebben gekend. Hier is ook een tentoonstelling aan gekoppeld. Op de zolderetage worden de eeuwenoude Schots-Veerse handelsrelaties in nieuw perspectief getoond. Iedereen die meer wil weten over de recente grootscheepse restauratie van het Stadhuis inclusief het carillon, bezoekt de foto-expositie in het pand. U kunt dan meteen een blik werpen in de geheel vernieuwde trouwzaal, waar bruidsparen vanaf april hun ja-woord weer kunnen geven.

Verzoeknummers
Op 28 maart speelt stadsbeiaardier David van der Vlies vanaf 14.00 uur verzoeknummers op het carillon. Iedereen die zijn lievelingsnummer eens uit de klokkentoren van het Stadhuis wil horen komen, kan een verzoeknummer indienen bij het museum. Dat kan door voor 18 maart een e-mail te sturen naar [email protected]

Gehele jaar geopend
Het Museum Veere is het hele jaar door dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (met uitzondering van nieuwjaarsdag en eerste kerstdag). Toegang: een combikaart kost €6,00, museumkaarthouders en kinderen t/m 12 jaar gratis.