saxofoonkwartetVan 21 tot en met 23 oktober vindt in Veere het festival Oktoberlicht plaats. Een festival met concerten en masterclasses waar ontmoetingen tussen professionele en amateurmusici centraal staan. Ze maken samen muziek en zullen bijzondere muzikale cross overs tot stand brengen.

21 oktober Concert Visual Piano
De Italiaanse pianist en componist Francesco Di Fiore verzorgt een bijzonder openingsconcert in de Grote Kerk op vrijdag 21 oktober. Hij neemt als geen ander zijn publiek mee op een muzikale en visuele reis. In ‘Visual Piano’ verbindt hij hedendaagse muziek van Amerikaanse, Europese en Aziatische componisten met bijzondere filmbeelden, samengesteld door Valeria Di Matteo. De avond krijgt een Barok tintje als hij muziek van onder andere Scarlatti in zijn programma mixt met hedendaagse muziek. Tijdens het concert beleeft bovendien het stuk ‘The Barn’ van Douwe Eisenga zijn première. Grote Kerk Veere, aanvang 20:00 uur, prijs €15,00.

22 oktober Lezing Douwe Eisenga ‘Tekst en Muziek’
Componist Douwe Eisenga uit Middelburg schreef veel muziek voor theatervoorstellingen waaronder een aantal moderne opera’s. In deze stukken komen muziek en tekst harmonieus samen. Dat gaat niet vanzelf. In zijn lezing vertel hij over de relatie tussen tekst en muziek, hoe beide elementen elkaar kunnen aanvullen en versterken. Hij vertelt over de regels van retorica die al in de tijd van de Barok werden gevolgd en vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. Hij licht de regels toe aan de hand van sprekende voorbeelden. Hij vertelt bijvoorbeeld over de kameropera ‘Kabaal’ waarin de historische vete tussen Michiel de Ruyter en Cornelis Tromp in muziek en tekst tot leven komt. Daarnaast verhaalt  Douwe Eisenga over  ‘De schrijver, zijn vrouw, haar minnares’. Een theatervoorstelling over de Nederlandse schrijver Martinus Nijhoff, zijn vrouw Netty en haar minnares Marlow Moss. Grote Kerk Veere, aanvang 16:30 uur, toegang gratis.

22 oktober Concert Piano en Barok
Op zaterdag geven de deelnemers aan de masterclass piano en de masterclass barok met hun docenten een concert in de Grote Kerk. De pianisten spelen muziek van Douwe Eisenga: Simon Songs en Theme from Wiek. De deelnemers aan de Masterclass Barok brengen met hun docenten onder andere een Chaconne van Purcell, La Follia van Geminiani en Suite nr. 1 voor orkest (BWV 1066) van Bach ten gehore. Aanvang 20:00 uur, prijs €7,50.

23 oktober Concert Het Haags Saxofoonkwartet
Op zondagmiddag sluit Het Haags Saxofoonkwartet het festival af met een eigen programma ook met werk van Douwe Eisenga. Ze spelen onder andere een suite uit ‘The Writer, his wife, her mistress’ (samen met de Italiaanse pianist Francesco Di Fiore) en stukken van Rose Road. Met de leerlingen uit de masterclass spelen ze Dance 4 uit Music for Wiek. Grote Kerk Veere, aanvang 15:30 uur, prijs 15,00.

Masterclasses
Op zaterdag 22 oktober geven Douwe Eisenga en Francesco Di Fiore een masterclass piano in de Schotse Huizen van Museum Veere. In de locatie Stadhuis verzorgen Maartje Geris en Jos Vogel een masterclass Barok.

Tickets
U kunt de masterclasses gratis bijwonen. Tickets voor de concerten zijn verkrijgbaar via www.oktoberlicht.nl.

 

affiche-programma