Van 16 tot en met 23 oktober vindt in Veere het festival Oktoberlicht plaats. Een festival met masterclasses, lezingen, educatieve projecten en concerten. Ontmoetingen tussen professionele en amateurmusici staan centraal. Op zondag 16 en zondag 23 oktober zijn er masterclasses saxofoon. Op zaterdag 22 oktober vindt een masterclass piano en een masterclass barok (cello, (alt-)viool, hobo en dwarsfluit) plaats.

Deelnemers gaan onder leiding van professionals als Douwe Eisenga en Maartje Geris aan de slag met vooraf ingestudeerd werk. Ze krijgen zicht op de achtergrond van het muziekstuk en de componist en werken aan hun eigen spel en interpretatie. De masterclasses worden gegeven in de prachtige entourage van Museum Veere en worden ’s avonds afgesloten met een optreden van de deelnemers en hun begeleiders in de Grote Kerk in Veere. Inschrijven voor de masterclasses kan tot en met 18 oktober met een e-mail aan [email protected]. Meer informatie is te vinden op www.kunsteducatiewalcheren.nl/projecten/oktoberlicht.htm.

Masterclass 1 voor Piano
De Zeeuwse componist Douwe Eisenga en de Italiaanse pianist Francesco Di Fiore verzorgen een masterclass piano. Beide musici kennen elkaar goed en werken vaker samen. In de masterclass staan de composities van Douwe Eisenga centraal. Het zijn toegankelijke stukken als de Simon Songs en Theme from Wiek. Van deelnemers wordt verwacht dat ze technisch voldoende niveau hebben om de werken te kunnen spelen. ’s Avonds vindt een concert plaats in de Grote Kerk.

De masterclass duurt van 10.00 – 16.00 uur en vindt plaat in de Schotse Huizen van Museum Veere, Kaai 25-27. Deelname kost 50 euro en is inclusief lunch, lezing en dinerbuffet.

Masterclass 2 Barokmuziek voor (alt)viool, cello, hobo en dwarsfluit
In het Stadhuis aan de Markt geven Maartje Geris en Jos Vogel een masterclass Barok. Maartje Geris is en veelgevraagd violiste en ook werkzaam als docente. Zij trad op bij grote festivals als BBC Proms en het Festival de La Chaise-Dieu. Jos Vogel is organist van de Sint Jacobkerk in Vlissingen en werkt met verschillende ensembles en solisten en is als docent verbonden aan de Zeeuwse Muziekschool. Tijdens de masterclass voor (alt)viool, cello, hobo en dwarsfluit worden stukken uit de baroktijd ingestudeerd waaronder een Chaconne van Purcell, La Follia van Geminiani en Suite nr. 1 voor orkest (BWV 1066) van Bach. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij dit niveau beheersen. ’s Avonds vindt een concert plaats in de Grote Kerk.

De masterclass duurt van 10.00 tot 16.00 uur en vindt plaats in het Stadhuis van Museum Veere, Markt 5. Deelname kost 50 euro en is inclusief lunch, lezing en dinerbuffet.

Masterclass 3 voor saxofoon
Op 16 en 23 oktober vinden masterclasses saxofoon plaats in de Grote Kerk in Veere onder leiding van Femke Steketee en Erik-Jan de With van het Haags Saxofoonkwartet twee. De masterclasses zijn bedoeld voor sopraan-, alt-, tenor- én baritonsaxofoon. Tijdens deze twee masterclasses wordt het stuk van Douwe Eisenga ‘Dance 4 from Music for Wiek’ ingestudeerd, dat aansluitend op zondagmiddag 23 oktober om 15.30 uur wordt uitgevoerd door de deelnemers én het Haags Saxofoonkwartet.

De masterclass is op 16 oktober van 14.00 tot 16.30 u. En op 23 oktober van 14.00 tot 15.00 u. Deelname kost 30 euro en is inclusief een lezing van Douwe Eisenga op 22 oktober.

Oktoberlicht Festival Veere
Het festival Oktoberlicht Veere vindt dit jaar voor de eerste keer plaats. Van 16 tot en met 23 oktober ontmoeten professionele musici uit Nederland en Italië hun amateurcollega’s in het historische en inspirerende Veere. Drie dagen lang maken ze samen muziek en zullen bijzondere muzikale cross overs tot stand worden gebracht. Tijdens het festival worden verschillende concerten gegeven in de Grote Kerk en vinden masterclasses plaats in Museum Veere. Het publiek is overal welkom. Begin oktober wordt het complete programma bekend gemaakt. Het festival is een initiatief van Kunsteducatie Walcheren, de Zeeuwse Muziekschool en Museum Veere en wordt mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Fonds, provincie Zeeland en gemeente Veere.