Wegens groot succes is de Veere District Tartan opnieuw besteld. U kunt de stof per meter aanschaffen of er een sjaal of stropdas van bestellen. De Veere District Tartan is speciaal ontworpen voor Veere en staat officieel geregistreerd in The Scottish Register of Tartans. Tartan is de geruite wollen stof waar de Schotse kilt van wordt gemaakt. De Kelten droegen al geruite kleding en de goede kwaliteit van Keltische stoffen was bij de Romeinen bekend. Oorspronkelijk hoorde elke ruit waarschijnlijk bij een bepaalde streek. Later hoorde elk ruitpatroon bij een specifieke Schotse clan. De clans lieten door een wever een ‘ruit’ ontwerpen, die vervolgens werd geregistreerd. Veere heeft geen clan-tartan maar een district-tartan, omdat deze een gebied betreft en geen familie.

De Veerse tartan is in 1999 ontworpen door Dorothée Sybenga-Botje, i.s.m. de Stichting Veere-Schotland. De ruitstof is gewoven in de kleuren zwart, wit, geel, groen en blauw. Het zwart en wit zijn afgeleid van het wapen van het geslacht Van Borselen (lange tijd de ambachtsheren van Veere), namelijk in sabel (zwart in de heraldiek) met een dwarsbalk van zilver (wit). Dit zijn inmiddels de kleuren van de stad Veere geworden en ze worden onder meer toegepast in het schilderwerk van gemeentelijke gebouwen (bijvoorbeeld de luiken van het stadhuis). Ook de plaatselijke voetbalclub gebruikt de kleuren zwart/wit. De andere kleuren zijn terug te vinden in het logo van de nieuwe gemeente Veere, en verwijzen naar typerende aspecten van het Walcherse landschap: blauw voor de lucht en de zee, geel voor strand en koren, en groen voor de weilanden en de bossen. De Veere District Tartan kost per meter € 52,–. De stof kunt u bestellen via e-mail: [email protected] Een stropdas van de tartan kost € 24,95 en een sjaal € 29,95. De stropdassen en sjaals zijn overigens ook te koop in Museum De Schotse Huizen.

De stof kunt u bestellen via e-mail: [email protected] of bij Tiny Polderman, Oudestraat 51, 4351 AT Veere, tel. 0118-502010.