Van 9 april tot en met 27 augustus is in Museum Veere de tentoonstelling ‘Het Dijkhuis: Een verdwenen stukje Veere’ te zien. Gastcurator Ard Hesselink stelde de tentoonstelling voor het museum samen en kan er boeiend over vertellen. Dat bewijst zijn introductie op de tentoonstelling.

door Ard Hesselink

Een tentoonstelling over een huis? Een huis op een plek die niet meer bestaat? Hoe dat zo? Ja, het moet gezegd, het is een bijzonder onderwerp voor een tentoonstelling, maar het was dan ook een bijzonder huis. Het leeft tot vandaag voort in de gedachten van veel mensen op Walcheren. Hoeveel ingelijste foto’s ervan zijn we recentelijk niet tegen gekomen in Zeeuwse huiskamers, gangen, slaapkamers meer dan 70 jaar na zijn vernietiging…

Een huis en een plek die in hun eeuwenlang bestaan op allerlei niveaus van belang waren voor de polder Walcheren en de stad Veere: we praten over veiligheid en rechtspraak, over verdediging tegen water en vijand, over planologie en waterhuishouding, over nabuurschap in een kleine, agrarische polder, over consequenties op microniveau van militair-strategische beslissingen op wereldschaal, over kunst en kunstenaars, over dijkbouw, toerisme en economie. Bestuurlijke verantwoordelijkheid, landschappelijke verandering en persoonlijk geluk, inspiratie en drama zijn sleutelwoorden.