20150719_122712Feest in Veere! Voor de tiende keer stellen diverse particuliere tuineigenaren hun ‘Zeeuwse hofjes’ open voor publiek tijdens het Veerse Open Tuinen Weekend op zaterdag 10 en zondag 11 juni. Ter gelegenheid van het jubileum is een recordaantal tuinen te bezoeken. Daaronder tien ‘gouden oude’ maar ook een groot aantal nog nooit eerder opengestelde privétuinen. Van ommuurde binnenplaats tot landelijk vergezicht: iedere tuin is prachtig en heeft zijn eigen karakter.

 

Feestelijk jubileumprogramma
Het weekend wordt feestelijk geopend op de Markt bij het Stadhuis.  Wethouder Molenaar heet daar iedereen van harte welkom en speelt samen met Stadsbeiaardier David van der Vlies op de Veerse beiaard.  Het is een muziekaal startsein voor diverse extra activiteiten die in en om de deelnemende tuinen worden georganiseerd en van het Beiaardfestival dat op zaterdag plaatsvindtEr is een speciale luistertuin en u kunt ook genieten van kunst, verkoop van brocante, creatieve demonstraties en home made lekkernijen.

Pittoreske route
De route langs de vijftien deelnemende tuinen leidt via monumentale stadssteegjes naar het landelijke buitengebied. Overal treft u stokrozen op uw pad. Het grootste deel van de tuinenroute, met name in de stadskern, is te voet af te leggen.


Het buitengebied bereikt u gemakkelijk per fiets. Wandelliefhebbers hebben de mogelijkheid aan te sluiten op de rondgang over de historische stadswallen en/of de wandelroute door het natuurrijke Veerse krekengebied. Ook leuk: combineer uw bezoek met een vaartochtje over het Veerse meer, beklim de toren van de Grote Kerk met weids uitzicht over de omgeving of verdiep u in de historie van het stadje in Museum Veere. U kunt uw favoriete route precies uitstippelen met de plattegrond en een beschrijving van de deelnemende tuinen.

Voorproefje
De tuin van Elisabeth Dolleman aan de Kaai in Veere is één van de gouden oude en wat voor één! Haar tuin is opgenomen in de Tuinengids van de Nederlandse Tuinen Stichting. De foto’s en het artikel van Modest Herwig zijn een voorproefje van wat u tijdens het Open Tuinen weekend Veere kunt gaan zien.

Toegang

Open tuin Veere (2) - kopieOp zaterdag 10 juni zijn de tuinen geopend van 11:00 tot 17:00 uur Op zondag 11 juni van 13:00 tot 17:00 uur. Entrée per tuin is Є 2,-. Passe-partout voor alle tuinen kost Є 10,- (jubileumprijs). Zowel een losse entreekaart als een passe-partout koopt u in één van de deelnemende tuinen of in de kerk. Het officiële startpunt is de Kleine Kerk, Kapellestraat 27, 4351 AL Veere. De opbrengst van de entreegelden komt geheel ten goede aan de restauratie en het onderhoud van de Kleine Kerk in Veere. De kerk is tijdens het tuinenweekend gratis geopend, zodat bezoekers de prachtige, soms nog 17e-eeuwse inrichting kunnen bewonderen.

Volg de voorbereidingen op Facebook!