Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september strijden zeilers op het Veerse Meer bij Veere in de eredivisie zeilen. Een attractieve en toonaangevende zeilcompetitie en een spektakel dat vanaf de Torenwal goed is te volgen. Op zaterdag 10 september kunnen kinderen met een speciaal programma kennismaken met de zeilsport. Op zaterdag is het ook Open Monumentendag. Museum Veere geeft dan 50% korting op de entreeprijs en organiseert een bijzonder stadswandeling. Voldoende reden dus om naar Veere te komen.

Eredivisie zeilen

Achttien toonaangevende watersportverenigingen strijden gedurende het jaar om de titel landskampioen. Op 9, 10 en 11 september strijken de zeilers neer in Veere. De formule is helder: korte races, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden. De Eredivisie Zeilen is de toonaangevende zeilwedstrijd die iedereen snapt en die, met deskundig commentaar, vanaf de kant vanaf de Torenwal is te volgen. Uit Zeeland strijden teams uit Wolphaartsdijk en Breskens mee. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur (vrijdag om 10.30) en om 17.00 uur komen de laatste schippers van het water. www.eredivisiezeilen.nl.

Watersport Experience

Op 10 september kunnen kinderen tussen de 5 en 15 jaar onder professionele begeleiding kennismaken met de zeilsport tijdens de watersport experience. De dag start om 7.30 uur met een ontbijt met de zeilers van de eredivisie in de Peperboom in Veere. Na een kort bezoek aan Museum Veere en een tentoonstelling van de Plastic Soup Foundation, kijken de kinderen om 10.00 uur naar het startschot van de eredivisie, dat door burgemeester Van der Zwaag wordt gelost. Vanaf 10.30 krijgen de kinderen een zeilworkshop met uitleg over de theorie en natuurlijk gaan ze een middag lang het water op. Het evenement duurt tot 17.00 uur, deelname kost 10 euro. Inschrijven via stichtingzsl.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.