Liefhebbers van de Nederlandse film komen op woensdag 13 april aan hun trekken in Museum Veere. Tijdens een speciale Bert Haanstra filmavond worden vier korte films van deze beroemde cineast vertoond, waaronder Delta Phase 1 over de afsluiting van het Veerse Gat. Toegang 10,00 euro, kaarten reserveren kan via [email protected]

In het voetspoor van Bert Haanstra

De filmavond start om 20.00 uur met een korte inleiding over Bert Haanstra door Ronald van de Vate. Van de Vate schreeft het boekje ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’. Hierin staan negen wandelingen door gebieden die centraal stonden in het leven en werk van de filmmaker. Eén van de wandelingen voert door Veere, langs de geschiedenis van de sluiting van het Veersegat. Daarna volgend de films: Glas, Delta Phase 1, Nationale parken….Noodzaak en Nederland. De zaal gaat om 19.00 uur open zodat bezoekers ook het vernieuwde museum kunnen bekijken.

De films

Glas (1958)

‘Glas’ is de eerste Nederlandse film die werd bekroond met een Oscar. Deze korte film brengt het productieproces van glas in beeld, van ambachtelijk blaaswerk tot de grootschalige fabricage in de fabriek. De jazzmuziek van het Pim Jacobs-kwintet werd speciaal voor de film gemaakt.

Delta Phase 1 (1962)

Korte documentaire gemaakt in opdracht van de RVD over het Veersche Gat dat in het kader van het Deltaplan met een dam van de zee wordt afgesloten. De vissers trekken weg en achter de dijk ontstaat een nieuw meer met daaromheen ruimte voor industrie, woningbouw en recreatie.

Nationale parken….Noodzaak (1978)

Korte film gemaakt in opdracht van het ministerie van CRM over het belang van het natuur- en landschapbehoud in Nederland.

Nederland (1983)

Fascinerende opnamen van Nederland vanuit de lucht.