Op 10 juni wordt het druk in Veere. Deze dag is er Open Tuinenweekend, Ringrijden op het Oranjeplein én het Beiaardfestival!

De hele dag klinken uit de Stadhuistoren prachtige melodieën gespeeld door beiaardiers David van der Vlies en Lydia Zwart. Muziekvereniging Veere’s Genoegen speelt deze dag ook mee. Voor het bordes van het Stadhuis op de Markt en in de bloemrijke luistertuin zijn speciale voorstellingen voor kinderen en is het spel van de beiaardier op een groot scherm te volgen. In Museum Veere kunnen bezoekers mee met een rondleiding naar de zolder van het Stadhuis, waar de grote speeltrommel van het carillon staat.

 

Highlights uit het Programma

Sprookje Rapunzel
Bij het bordes van het stadhuis vertelt Lydia Zwart een modern sprookje over de mooie Rapunzel die in de toren van het stadhuis woont en de klokken van de beiaard door de stad laat klinken. Kunnen de kinderen Rapunzel verleiden haar lange haar te laten zien? 

Het zwaarste instrument ter wereld
De beiaard is het zwaarste instrument ter wereld. Met een kamerbeiaard, een kleinere versie van het instrument, laat Lydia Zwart bezoekers ermee kennismaken.

Rondleiding naar de trommelzolder
Een gids van Museum Veere neemt bezoekers mee naar de zolder van het stadhuis. Hier staat de grote speeltrommel die het stadhuiscarillon elk heel en half uur automatisch laat spelen. Zie hoe het ingenieuze mechaniek zorgt voor muziek in de stad.

Workshop ‘Zingen als de toren – Dat klinkt als een klok’
In de luistertuin aan de Stadhuisstraat 1 leert Lydia Zwart aan jong en oud een lied. Als u het onder de knie heeft, speelt de beiaardier met u mee.

Veel muziek
Tussen de verschillende programmaonderdelen klinkt veel muziek uit de toren. De beiaardiers spelen bloemmelodieën en geven uitleg over het programma. Bezoekers kunnen op de markt verzoeknummers indienen. Het festival wordt om 16:30 afgesloten met een groot slotconcert waar de stadhuisbeiaard en de kamerbeiaard klinken samen met het jeugdorkest van Veere’s Genoegen.

Toegang
De concerten en activiteiten op de Markt zijn gratis bij te wonen. Deelname aan de rondleiding naar de zolder van het stadhuis, inclusief bezoek aan Museum Veere kost € 10,00. Reserveren kan via [email protected]. De toegang tot de luistertuin is inbegrepen in een passe-partout van het Veerse Open Tuinenweekend (verkrijgbaar in de luistertuin). Een los tuinkaartje kopen kan ook. Dit kost € 2,00.

Kijk voor het complete programma op de website van Museum Veere.